Syriansk kultur i Sverige

Då vi sedan 1967 har tagit emot Syrianer eller Assyrier som valt att emigrera till Sverige på ett eller annat sätt så finns det idag någonstans mellan 100 000 och 120 000 som lever i Sverige.

Ursprunget

De länder som man ursprungligen kom ifrån var och är Turkiet, Syrien, Irak, Iran och Libanon. Som oftast så blir det de större städerna som man fått bosätta sig i. Södertälje har de flesta delen av befolkning fån dessa delar av världen.  1974 så så fotbollsklubben Assyriska FF dagens ljus. Då var det spel i Korpen som gällde och idag så spelar klubben i Division 2 men har haft vissa framgångar i Allsvenskan under säsongen 2011/2012.

Syriansk kultur

Den kultur som som följt med till Sverige har sin grund i den kristna religionen, det firas religiösa högtider som exempelvis påsk och jul. Det finns fyra olika inriktningar på den kyrkan som man finns med i. Det är två katolska inriktningar, en ortodox inriktning och en nestoriansk kyrklig inriktning.  Många av de kristna högtider som firas påminner om våra svenska kristna högtider.

Kända Syrier/Assyrier

Terrence Malick är en regissör med assyriskt ursprung och hans film Den tunna röda linjen belönades 1999 med hela sju Oscars. Den Amerikanska skådespelaren F Murray Abraham har också han ett Assyriskt ursprung och medverkat i stora filmer som bland annat Scarface. I Sverige så kan vi nämna Josef och Fares Fares två tungviktare i Svensk filmindustri. Förutom dessa så kanske Jimmy Durmaz är den som vi kommer ihåg från Svenska landslaget i fotboll.